Hoe doet iedereen dat toch? Van alles doen en toch vol energie zitten?

Delen mag!

Op een dag, kreeg ik een mailtje van een 38-jarige moeder, A.L. Ze twijfelde al een tijdje of ze de stap zal zetten om hulp te vragen. Ze zocht bewust iets buiten de reguliere zorg en GGZ om. We maakten een afspraak voor een telefonisch intakegesprek.

Ze vertelde me dat ze weinig energie had en allerlei lichamelijke klachten. Ze vertelde me ook dat ze iemand is die veel bezig is met wat anderen van haar vinden, denken en verwachten en voelt zich gauw te kort schieten. Ze wil graag alles goed doen, liefst perfect, en ze kan de controle moeilijk uit handen geven. Dit vergt veel van haar. De lat ligt continu hoog.

Ook kan ze gemakkelijk emoties van anderen aanvoelen en neemt ze die als het ware over. Vooral als ze zelf niet lekker in haar vel zit, brengt dit haar emotioneel snel uit balans. Ze heeft moeite met haar eigen emotionele grenzen aanvoelen en aangeven. Dit alles kostte haar veel energie en had zijn weerslag op haar gezondheid. Ze voelde zich erg vermoeid en snel geïrriteerd. Ze piekerde veel wat de nachtrust niet ten goede kwam.

Ze hoopte dat ik haar zou kunnen helpen haar emotionele veerkracht te vergroten en dat ze weer meer rust in haar hoofd zou krijgen en meer energie.

Hoe doet iedereen dat toch? Van alles doen, van alles meemaken en nog steeds vol energie zitten?

 
“Nadat ik steeds minder energie kreeg en ik uiteindelijk lichamelijke klachten kreeg, moest er iets gebeuren. Ik was mentaal en lichamelijk uitgeput. Door kleine dingen raakte ik al van uit balans. Maar wat nu? Waar moet ik beginnen? Gaan gesprekken met een coach of psycholoog mij wel brengen wat ik nodig heb? En nog belangrijker, durf ik de regie daarover wel uit handen te geven? Want ja, een controlefreak ben ik….”

A.L.: “Tijdens de eerste wandeling voelde ik wel dat het goed voor mij was en me verder zou gaan helpen. Echter, niet alles was even leuk: ik zat al snel buiten mijn comfortzone. Tegelijkertijd voelde me veilig. Ik werd ‘grondig’ aangepakt, maar dat vond ik fijn: aan een zachte heelmeester heb ik niets. Ik ontdekte dat heel kleine veranderingen in mijn gedachten een groot effect gaven. Het is niet verkeerd om een controlefreak te zijn, maar soms is het goed om een ander kant van jezelf bewust meer de ruimte te geven.”

“Ergens in de afgelopen jaren was ik mijzelf verloren. Ik was me als een kameleon aan het aanpassen aan mijn omgeving. Doen als iedereen om je heen, opgaan in de grijze massa.”

Een koe en een korenbloem geven inzicht!

Korenbloem

Korenbloem in het weiland associeert met ‘Ik mag zijn zoals ik ben’.

“En tijdens een andere wandeling kwam die mooie vraag die me een ander zicht op mezelf naar boven haalde. ‘Wat zie je in de natuur aan waardering voor jou?’ Tja, eh…., ik keek wat rond en koos de lichtblauwe korenbloemen. Ze vielen op te midden van het maaiveld. Agnes vroeg door en spontaan kwamen er woorden in mij naar boven die van veel betekenis voor mij bleken. De korenbloem staat voor mijn wens mezelf te mogen zijn: een prachtige korenbloem die opvalt in het maaiveld, die gezien mag worden. Zo wil ik ook zijn. Ik mág mijn kop boven het maaiveld uitsteken. Ik hoef me niet altijd Calvinistisch te gedragen, gereserveerd, en ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Er ontlokte een beginnende ‘Ik mag zijn zoals ik ben’- gedachte in mij.”

Koe in het water

‘What the fuck! Ik ga lekker in de sloot staan, ongeacht wat een ander daarvan vindt!’

“En hoe toevallig! Na deze wandeling fietste ik naar huis en zag ik haar staan: Een koe in de sloot! Die denkt vast: ‘What the fuck! Ik ga lekker in de sloot staan, ongeacht wat een ander daarvan vindt!’ En ik voelde heel sterk in mij: ‘Ik wil die koe in de sloot zijn. Gewoon lekker in de sloot staan, als ik daar zin heb!’”

De natuur weerspiegelt wat in ons leeft.
Soms lijkt het heel toevallig.
Brengt het ons juist dát wat we op dat moment nodig hebben.

 
Wandelcoaching….. heel bijzonder en effectief!
“Van tevoren was ik bang voor hele zware janksessies die energie vreten, maar het werden prachtige wandelingen en gesprekken vol humor. Agnes zet je als het ware op een bepaald spoor waardoor je zelf je eigen pad verder kan lopen. Nu na 5 wandelingen voel ik me zoveel meer mezelf. Ik ben vrolijk, pieker veel minder, heb meer energie en zit weer lekker in mijn vel. Ik kan weer ‘de hele wereld’ aan.

Wat ik fijn vind aan Agnes, is dat zij zonder oordeel naar je kan luisteren. De verwondering die zij heeft over de stappen die je zet, zijn enorm motiverend. Het lopen in de natuur geeft rust en ruimte tijdens de gesprekken. Zelfs een heftige regenbui is geen probleem, maar heel verfrissend!”

 

Perfect en alles onder controle

 
Goed werk willen afleveren, het beste uit jezelf halen, mooie resultaten bereiken. Vaak zijn dit passionele drijfveren. Niets mis mee, toch?
Nou ja, behalve als het te ver doorslaat. Als je bang wordt dat je niet goed genoeg werk aflevert, bang dat je anderen teleurstelt. Of erger: dat je bang bent dat je niet goed genoeg bént. Herken je dat? Dan kan het zijn dat jouw perfectionisme als kracht is omgeslagen in ongezond perfectionisme en wordt het een last.

Kenmerken van een controlefreak en/of perfectionist:

 
1- Vasthouden aan ‘hoe iets zou moeten’.
2- Hoge eisen aan jezelf stellen. Hoge eisen aan anderen opleggen.
3- Erg kritisch zijn op jezelf en anderen.
4- Bang dat er iets fout gaat. Angst om te falen.
5- Erg teleurgesteld/gestrest zijn wanneer iets anders verloopt dan je gedacht/verwacht had.
6- Alles voor een ander willen regelen. Moeilijk de regie kunnen loslaten.
7- Focussen op ‘wat fout gaat’, en niet zien ‘wat goed gaat’.

Alles onder controle willen hebben is vaak ingegeven door angst, onzekerheid en verwachtingen. De onderliggende angst is vaak het gevoel ‘niet goed genoeg te zijn’. En de angst dat als je ‘niet goed genoeg bent’, je het risico loopt afgewezen te worden en er niet bij te horen.
Onbewust heb je het idee dat je pas van betekenis bent en meetelt als je alles perfect doet en aan de verwachtingen van anderen voldoet. Dat je niets voorstelt als je een fout maakt. Dergelijke gedachten kunnen je het leven behoorlijk zuur maken.

Ergens bij horen is een menselijke behoefte. Ieder mens wil gehoord en gezien worden, wil zich geaccepteerd en gewaardeerd voelen en van betekenis zijn. Daarnaast is het ook een menselijke behoefte om jezelf te kunnen zijn, te doen wat bij je past. Deze twee behoeften kunnen botsen. Opkomen voor jezelf en jouw keuze verhoogd het risico op kritiek en afgewezen te worden. Alles in het werk stellen om kritiek en afwijzing te voorkomen, kost veel energie en gaat ten koste van jezelf (durven) zijn.

Is er ook een weg in het midden? Ja, het kan ook anders, namelijk jezelf blijven én in verbinding blijven met de ander. Dat vraagt kwetsbaarheid en moed. Geen vergelijking onderling, geen competitie, maar nieuwsgierig zijn naar de denk en doe wijze van de ander. Er is geen goed of fout, maar een heel scala aan mogelijkheden daartussen.

Wat zijn de voordelen van controle loslaten en meer jezelf (durven) zijn?

 
1- Minder stress, meer ontspannen, meer in het hier-en-nu zijn in plaats van daar-en-dan.
2- Focus op wat goed gaat en positieve dingen, zowel bij jezelf als bij anderen
3- Minder negatieve gedachten, minder piekeren, minder angsten
4- Minder aanpassen aan de ander en meer doen wat bij jou past
5- Betere verbinding met andere mensen. Milder voor jezelf en de ander zijn.
6- Bredere kijk op een situatie. Kijken naar wat er wél is. (Nieuwe) mogelijkheden zien!

Het vergt moed om:
– controle los te laten
– fouten te maken, niet perfect te zijn
– te doen wat jíj heel graag wilt
– te vragen wat jij nodig hebt
– het bijbehorende ongemakkelijke (angst)gevoel te verdragen

Elk klein haalbaar stapje op weg hier naartoe draagt bij aan een beter zelfgevoel.
Meer jezelf durven zijn. Op jezelf durven vertrouwen. Trots voelen over jezelf.
Yes you can!

 

Herken jij je in het gedrag van een controlefreak en/of perfectionist?

 
Wil jij ook meer jezelf zijn, controle loslaten en je energiek voelen?
Dan is een wandelcoachtraject bij de Piekerspecialist iets voor jou.
Kom letterlijk en figuurlijk in beweging: Laat alles los!
Naast elkaar lopen praat zoveel makkelijker dan tegenover elkaar zitten.

Wil je meer informatie over wat wandelcoaching is?
Klik voor meer informatie of een gratis intake gesprek.
En neem gerust contact met me op.
Of meld je aan voor mijn nieuwsbrief: De Piekerspecialist Post

Last van veel piekeren? De Piekerspecialist begeleidt je naar rust in hoofd en lijf.

A.L. heeft haar ervaringen en inzichten verdieping gegeven door de koe en de korenbloemen in één (zelfgetekend) beeld te vangen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.