Naar een psycholoog? Help, de drempel is hoog!

Delen mag!

rietpluim

 

‘Niet aanstellen’

De drempel om hulp te zoeken bij een psycholoog / coach was voor mij hoog. Vanuit mijn achtergrond heb ik meegekregen om mijn eigen boontjes te doppen, sterk te zijn en me ‘niet aan te stellen’. Na een ontkenningsfase (want het voelde wel comfortabel om te doen alsof er niks aan de hand was), liep ik toch echt vast. Met wat googelen kwam ik terecht bij de Piekerspecialist. Ik wilde graag een wandelcoach omdat het buiten zijn het voor mij makkelijker maakt om over mijn gevoelens te praten. Ook haar persoonlijk profiel sprak me aan. Het telefonische intakegesprek was fijn en ik heb daarna 3 wandelingen met Agnes gemaakt.

Achter de façade

Een afwisselende baan met veel vrijheid en een goed salaris, een leuke partner, twee gezonde kinderen. Zo was het en zo is het, en ik wilde graag dat het goed voelde. Maar nadat ik ten behoeve van het gezin een dag minder was gaan werken, leek het wel alsof de ziel uit mijn werk verdween. Ik raakte in een negatieve spiraal. Om 14 uur zat ik op mijn werk naar de klok te kijken en me af te vragen hoe ik 17 uur zou halen. Verschrikkelijk! En toen ik tijdens mijn hobby ook nog eens gevoelens voor een andere man kreeg terwijl ik dat eigenlijk helemaal niet wilde, raakte ik van een negatieve spiraal in een vrije val. Ik kreeg concentratieproblemen, negatieve gedachten en het lukte me niet meer om tot rust te komen.

Rietpluim

‘Hier staan we dan, zomaar ergens. Loop eens rustig rond en kijk om je heen’, hoorde ik Agnes tegen mij zeggen. ‘Zoek in de natuur materialen die te maken hebben met jouw ideale dag’, vroeg ze me, ‘een zorgeloze dag waarop alles mogelijk is en alles gaat zoals je het wenst.’ Ik ging op pad, denkend: ‘Wat moet ik in vredesnaam kiezen?’ Alsof Agnes mijn gedachten kon raden zei ze: ‘Probeer er niet te veel over na te denken, kijk of je spontaan iets vindt waar je ogen naar toegetrokken worden.’ Ik vond een bloem, een bosje blaadjes, een klavertje vier, een rietpluim en ik maakte een foto van de hondenspeeltuin (want die kan ik niet meenemen, haha). Ik legde het neer in een cirkel in het grind met zes taartpunten erin getekend. We bespraken waar elk materiaal voor staat en wat het voor mij betekent. ‘De rietpluim, ja, die kan meewaaien en mee bewegen. Deze staat voor meer rust, minder druk ervaren, eigen keuzes kunnen maken. Dát is nu het belangrijkste voor mij, dat mag er meer zijn’, hoorde ik mezelf zeggen. ‘Dit als tegenhanger van het bosje blaadjes, die voor mij staat voor ‘alle dingen die ik doe’, zoals veel moeten doen op mijn werk, en maar door blijven gaan. Ik ben namelijk een echte doener.’
Deze blaadjes had ik spontaan in het grootste vak neergelegd. Agnes vroeg me om het bosje blaadjes om te wisselen met de rietpluim, zodat de rietpluim in het grootste vak komt te liggen. Toen bemerkte ik enige weerstand om dat te doen. Wat is dat voor gevoel? Wat wil het me vertellen? De rietpluim, die staat voor meer rust, minder druk ervaren, eigen keuzes kunnen maken. Tja, dat doe ik te weinig. Al die ‘doe-dingen’ die houden mij af van voelen wat belangrijk voor me is, voor rust nemen en kiezen voor mezelf! Een rietpluim die mij het inzicht brengt dat mijn werk wellicht niet de bottleneck is maar de combi van alle dingen die ik doe en mijn perfectionisme. Wauw, dit vergeet ik nooit meer!
Agnes vroeg me vervolgens: ‘Welke concrete actie die verbonden is aan de rietpluim, zou je komende week kunnen doen?’ Ik wist het meteen: op tijd naar huis gaan (de pluim: 16 uur afsluiten). Dat voorkomt dat ik een race tegen de klok raak, zodat ik op tijd, zonder gehaast te zijn, naar huis, naar mijn gezin kan gaan. En er eventueel nog tijd is voor een kort sociaal praatje met een collega, want aandacht voor elkaar, is belangrijk op het werk. Dat mag ook wat tijd kosten. Ik maakte een foto van de rietpluim om het op te hangen bij mijn werkplek, ter herinnering hieraan.

De Piekerspecialist

De coaching van Agnes heeft me geholpen om bewust stil te staan bij positieve momenten en ervaringen, iets minder te moeten van mezelf, bewust rust te nemen en aandacht te geven aan zaken die belangrijk voor me zijn, maar niet direct de hoogste prioriteit hebben. Inmiddels heb ik een keuze gemaakt voor een voltijd HBO-opleiding in een totaal nieuwe richting. Ook heb ik nu handvatten voor meer verbondenheid met mijn partner.

Kortom: Ik ben blij dat ik deze wandelingen heb gedaan. Het was een stuk minder eng om te doen dan ik voor aanvang van het traject dacht en het heeft me enorm geholpen!

____________________________________________________________________________________________

Zit je niet lekker in je vel?
Voel jij ook een drempel om hulp te zoeken?
Wellicht is een wandelcoachtraject, buiten in de natuur, iets voor jou?
Kijk voor meer informatie of een gratis intake gesprek.
Wil je weten wat wandelen met de Piekerspecialist jou nog meer op kan opleveren?
Wil je weten wat wandelcoaching is?

Klant A.R. vertelt hoe wandelcoaching haar geholpen heeft om te gaan met negatieve gedachten en te ontdekken wat ze echt wil.

taartpunt

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.