Wandelcoaching tegen piekeren
1-op-1 coaching, wandelend in de natuur, voor meer rust in je hoofd
1-op-1 coaching, wandelend in de natuur, voor meer rust in je hoofd
Door al het gepieker raakt jouw hoofd overvol en is er nauwelijks ruimte meer voor andere zaken. Piekeren kost veel tijd, aandacht en energie. Het is erg vermoeiend en uitputtend. Piekeren versterkt angstgevoelens en stressklachten. Het houdt je uit de slaap, maakt onrustig en opgejaagd. Piekeren versterkt onzekerheid en vermindert je zelfvertrouwen.
De Piekerspecialist biedt een effectief en persoonlijk anti-pieker wandelcoachtraject aan in Utrecht !
Minder piekeren, dat kan! Als piekeren een gewoonte is geworden, heb je effectieve hanvatten nodig om daar verandering in te brengen. Een gewoonte doorbreek je door deze te vervangen door ander gedrag of een andere mindset. Jouw piekergewoonte vervang je door een gezonde denkwijze aan te leren.
Met het traject gaan we naar buiten en wandelen! Dat is een heel fijne manier om je hoofd leeg te maken en zeer effectief bij het verminderen van piekeren, stress en burn-out klachten.
Ik help jou je piekergewoonte te doorbreken en geef je concrete handvatten HOE je dat kan doen.
Ontdek je hoe je weer controle krijgt over de dwangmatige negatieve gedachten, zelfs als je nu denkt dat je hoofd nooit meer “uit” gaat;
Krijg je meer zicht op oorzaken, gevolgen en voorkoming van piekergedachten en stress;
Ontvang je oefeningen die direct meer rust in je hoofd brengen;
Leer je milder en positiever naar jezelf te kijken. Weg met de kritische gedachten!
Leer je hoe je beter voor jezelf kunt kiezen en hoe je jouw grenzen effectief kunt aangeven. Zo worden stresssituaties beter hanteerbaar en zal het gepieker hierover afnemen;
Ontvang je na elke coachwandeling extra achtergrondinformatie en thuisoefeningen.
Is er gelegenheid voor tussentijds mail-contact en dit is inbegrepen.
Krijg je op een natuurlijke manier op maat ondersteuning.
Stoppen met piekeren gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een traject dat onder te verdelen is in verschillende fasen. Zo ziet het eruit:
Het traject gaat van start. We beginnen met een uitgebreid startgesprek (60-90 min). Dat doe ik meestal telefonisch, maar kan ook via beeldbellen of face-to-face. Meestal vindt dit al plaats binnen een week na jouw eerste mail of telefoontje aan mij, of na een telefonisch kennismakingsgesprek (30 min). Tijdens het startgesprek:
En dan gaat het echt lopen: we gaan aan de wandel!
Dan vervolgt het traject: we gaan wandelen! De begeleiding heeft betrekking op de door jouw aangedragen vraag en doelen. Deze kunnen gaandeweg het traject worden bijgesteld. Het gesprek voeren we al lopend in het Máximapark in Utrecht Leidsche Rijn. Ik maak tevens gebruik van de natuur via oefeningen. Meer over mijn werkwijze vind je hieronder op deze pagina.
Daarnaast geef ik informatie ter verdieping en opdrachten mee om thuis te doen. Het doel is dat we stap voor stap jouw uitdaging aangaan, op weg naar het realiseren van jouw wens/verlangen.
Ik streef er altijd naar om een veilige en vertrouwde omgeving te creëren waarin je op je gemak kunt zijn, zodat er ruimte ontstaat voor reflectie, leren en persoonlijke ontwikkeling.
Afronding en evaluatie
Wanneer je jouw groeistappen hebt gezet en voelt dat je zelf weer verder kunt, ronden we het traject af. Soms vinden mensen het fijn om nog een paar keer per jaar een gesprek te hebben. Dat is zeker mogelijk.
Neem jezelf en jouw gepieker serieus en zet nu je eerste stap.
Ik ben psycholoog, wandelcoach en trainer in Utrecht. In de afgelopen jaren heb ik al vele mensen gecoacht naar rust in hoofd en lijf. Mensen met een overvol hoofd die piekeren over hun werk, studie, relatie, gezondheid of dagelijkse zaken.
Ik ben van mening dat veel mensen te lang rondlopen met piekergedachten die de kwaliteit van hun leven beperken. Piekeren lost echt niets, maar dan ook niets op. Het leidt tot stress en angstgevoelens en kost veel tijd, aandacht en energie. Iets wat je liever ergens anders voor wilt gebruiken. Op een laagdrempelige en natuurlijke manier help ik jou stap voor stap je gepieker te verminderen.
Zorgvuldige (psychologische) begeleiding
Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) en houd me aan de beroepscode van dit instituut.
Elk jaar volg ik opleidingen, workshops en trainingen om mijn vakkennis verder te verdiepen en jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Mijn uitgebreide CV vind je hier.
Ik ben ervan overtuigd dat het anti-pieker proces versneld en versterkt wordt door de kracht van de natuur en beweging te benutten.
Ik coach vooral wandelend in de natuur en maak gebruik van de natuur voor oefeningen en metaforen. Dit combineer ik met bestaande effectief bewezen psychologische technieken, waaronder algemene cognitieve gedragstherapie (CGT) of meta-cognitieve gedragstherapie (meta-CGT) specifiek tegen piekeren.
Meta-CGT gaat over het verkrijgen van de juiste gedachten over je gepieker. Daarnaast gebruik ik ook gebruik van onderdelen uit de Acceptance Commitment Therapie (ACT), mindfullness, de positieve psychologie en oplossingsgerichte werken. Dat laatste is gericht op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van jou. Ook gebruik ik regelmatig de methode ‘Voice Dialogue’, wat een compassievolle waarderende benadering is voor de verschillende kanten in een persoon, zoals de pleaser, of de ‘niet-lullen-maar-poetsen’-kant.
Eclectische aanpak
Mijn aanpak is eclectisch, wat betekent: ‘het beste uitkiezend en combineren’. Mijn werkwijze volgt niet een vaststaand traject. Vrijheid in denken en doen, betekent voor mij ook vrijheid in kiezen van wat het beste bij jouw past. Mijn begeleiding is een samenspel tussen jou en mij. Ontdekken wat het beste bij jou past, kijken waar jij het beste op reageert. Dit maakt elk traject uniek en ontvouwd zich in een verrassend pad om samen te bewandelen.
Persoonlijk plan
Ik stem mijn begeleiding optimaal af op jou, op jouw hulpvraag, op jouw probleem, en vooral op jouw verlangen waar je naartoe wilt veranderen. Verandering is een aaneenschakeling van kleine stapjes zetten in anders doen of anders ergens over denken.
Om het resultaat meetbaar en aantoonbaar te maken, vraag ik je aan het begin en einde van het traject vragenlijsten in te vullen die de mate van piekeren en het soort piekeren in kaart brengen.
Ik geef praktische handvatten en inzicht gevende oefeningen mee, zodat je tussen de wandelingen thuis actief aan de slag kunt gaan. Hierdoor krijg je meer grip op je piekergedachten en leer je beter te ontspannen.
Evaluatie mail
Na iedere wandeling stuur ik een mail waarin ik kort benoem wat we hebben besproken, vaak aangevuld met tips, oefeningen, of extra informatie om te lezen. Al snel zal je bemerken dat na een paar wandelingen het piekeren minder wordt en er meer rust en ruimte ontstaat in je hoofd.
Praktisch, resultaat- en oplossingsgericht
Verder vind ik het belangrijk, juist bij mensen die veel piekeren, om constructief, praktisch, toekomstgericht en oplossings- en resultaatgericht te werken. Echte veranderingen in het leven draaien om verandering van (gewoonte) gedrag of het anders leren kijken naar situaties, een andere mindset creëren. Dit kost tijd, aandacht, inzet en energie. De juiste ondersteuning in een dergelijk veranderproces is van groot belang voor het slagen ervan.
Als psycholoog-coach vind ik het belangrijk om goed te luisteren en onbevooroordeeld te zijn, zodat jij je gehoord, begrepen en gerespecteerd voelt. Ik vind het belangrijk dat er ‘een klik’ is tussen ons, en dat jij je helemaal op je gemak voelt om gedachten en gevoelens te delen.
Als piekeren een gewoonte is geworden, vergt het gerichte en actieve inspanning om daar verandering in te brengen. Een piekergewoonte doorbreken gebeurt niet van de ene op de andere dag. Met persoonlijke begeleiding werken we samen aan jouw persoonlijk doel of probleem, zoals het piekeren. Ik help je om een verandering in gang te zetten, het vol te houden en zo je doelen sneller te bereiken. Ik help je niet door te onderwijzen of te adviseren, maar door te inspireren en te ondersteunen. Door te focussen op wat al wél lukt. Het buiten begeleiden versnelt en versterkt het veranderproces. Het is een luchtige en effectieve manier van coachen.
Deze coachende wijze helpt om zelfbewuster te worden en het beste uit jezelf naar boven te halen. Ik ondersteun jouw zelfredzaamheid. Ik zeg niet wat je moet doen, maar gaat uit van de kwaliteiten en krachten die al in jou aanwezig zijn. Het enige wat ik doe is jou begeleiden om dat verder uit te breiden. Ik prikkel je en daag je uit met de juiste (verdiepende) vragen. Je investeert in jezelf en leert jezelf beter kennen. Zo kom je erachter hoe je effectiever met piekeren, stressvolle situaties en problemen om kan gaan. Ook leer je hoe je effectiever met ‘moeilijke’ mensen of confrontaties kan dealen.
In mijn praktijk begeleid ik volwassenen (18 jaar en ouder) bij onder andere onderstaande klachten of problemen:
Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur en waarbij de natuur regelmatig actief wordt ingezet in het gesprek.
Coaching in de natuur is krachtiger dan coaching binnenskamers, want:
Een coachwandeling duurt ongeveer 1,5 uur.
De coachwandelingen vindt meestal plaats in het Máximapark nabij Vleuten-De Meern en Utrecht-West. Het Máximapark is werkelijk prachtig! Het biedt veel inspiratie in de natuur en geeft veel afwisseling.
We starten de wandeling bij de Intratuin Leidsche Rijn (Utrechtseweg 12, Utrecht). Soms spreek ik af bij Geertjeshoeve in Haarzuilens. Daar is de omgeving landelijker. Het is ook mogelijk om langs de Haarrijnse plas te wandelen, wat een gevoel geeft alsof je langs het strand wandelt.
Indien gewenst kan ook op een andere locatie naar keuze gewandeld worden. Dan zijn daar wel reiskosten aan verbonden. Dit kan bijvoorbeeld heel goed bij een workshop of een training op locatie.
Binnen een persoonlijk traject kan er afgewisseld worden met een afspraak binnen of met een Zoom sessie, bijvoorbeeld als er redenen zijn waarom het wandelen niet lukt. Dat kan het weer zijn, maar ook lichamelijke klachten.
Bij milde piekerklachten kan een traject van 4 tot 6 coachwandelingen al veel rust en ruimte in je hoofd opleveren. Wanneer het piekeren jouw dagelijks functioneren behoorlijk belemmert is een langer traject aan te bevelen tot zo’n 8 à 10 coachwandelingen.
De tijd tussen de sessies gaat in overleg. Vaak zijn de afspraken in het begin wat korter op elkaar, waarbij er 1 of 2 weken tussen zit. De latere sessies kunnen wat verder uit elkaar liggen.
Per 1 januari 2023 gelden onderstaande tarieven voor particulieren. Voor werkgevers maak ik een offerte op maat.
Zowel mijn coaching als psychologische begeleiding vallen niet onder primaire ziektekosten en worden daarom niet vergoed door een zorgverzekeraar.
Mijn kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar bedenk wel:
Kosten voor een coachtraject kunnen echter wel (gedeeltelijk) vergoed worden via:
Het kan voorkomen dat je bij mij bent omdat je bijvoorbeeld een burn-out hebt gehad. Veel mensen willen dan nog even aangehaakt blijven na het traject. Dit kan natuurlijk!
In overleg ontmoeten we elkaar 2 tot 4 keer per jaar. Hierin kan je je ei kwijt. Ik ken je al goed om te weten wat er speelt. Dat voelt veilig en vertrouwd. Je blijft scherp en up-to-date. Zó voorkom je terugval.
Of, je welt blijven groeien
We staan immers nooit stil. Nieuwe uitdagingen komen. Je hebt een nieuwe baan of er speelt wat anders. Hoe pak je dat aan? Of, hoe word je weer gelukkig? Of: Wil je andere vaardigheden ontwikkelen? Iedereen kan zich blijven ontwikkelen. Je krijgt de juiste begeleiding bij de juiste vraag.
Ja, ik ben trainer en geef ook regelmatig workshops of trainingen voor groepen zoals de anti-piekertraining.
En ik maak graag workshops en trainingen op maat voor bedrijven. Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.
De startgesprekken en coachwandelingen vinden plaats op:
– woensdag en vrijdag tussen 8.30-17.30 uur.
– zaterdagochtend tussen 9.00-12.00 uur.
Een startgesprek of coachwandeling kan in overleg ook ’s avonds of op zaterdagmiddag.
Tot 24 uur voor de afspraak kan er kosteloos geannuleerd worden. Bij afzeggen van de afspraak binnen 24 uur wordt € 55,- in rekening gebracht.
Meestal is het droog. En soms regent het een beetje. Dan voldoet regenkleding of een paraplu. Is het kouder, dan kun je je wat warmer aankleden. Voorbereiding is het halve werk.
Maar heel soms is het echt heel regenachtig weer, of zelfs met onweer.
Dan kunnen we
Vanzelfsprekend gaat dit altijd in overleg.
Staat je vraag er niet tussen? Schroom dan niet om ze te stellen via het contactformulier of de mail.
Heb je het gevoel dat je klaar bent voor een wandelcoachtraject?
Meld je dan NU aan!
© De Piekerspecialist 2021 | Privacy beleid | Algemene voorwaarden
Disclaimer | Webdesign door Li-Z
Eindelijk lig je in bed. Dat was een drukke dag. Van hot naar her. Even dit doen. Even dat nog tussendoor doen. Gaandeweg de dag stroomt de energie weg.
Moe ben je. Echt toe aan een goede nacht diep slapen.
Maar dan, ineens schiet je dat voorval op je werk weer te binnen. Goh, wat bedoelde die collega nu eigenlijk met die opmerking? Zou ze vinden dat ik het niet goed deed? En oh, ja, niet vergeten dat ik die ene mail nog verstuur.
En voor je het weet word je meegezogen in zorgelijke gedachten en gepieker. Je lichaam is moe, maar je hoofd lijkt ineens weer klaarwakker. Je kunt de slaap niet vatten. En dan begin je te piekeren over het feit dat je nu wel ‘moet’ slapen, omdat je anders morgen moe zal zijn. En die gedachten houden je nog wakkerder.
(of soms val je in eerste instantie wel in slaap, maar wordt je midden in de nacht wakker en dan voltrekt zich een vergelijkbaar scenario).
Stoppen met piekeren, waar ga je beginnen? Dit wil je vast ook heel graag, maar je weet niet hoe je dit moet bereiken en waar te beginnen.
Je twijfelt over of je wel hulp erbij moet halen.
Eigenlijk vind je dat je ‘je eigen boontjes moet doppen ‘.
‘Niet lullen maar poetsen’ en gewoon doorgaan.
Een gevoel van falen drukt vanbinnen tegen je aan. Want nee, het lukt eigenlijk helemaal niet.
En ondertussen heb je nog geen stap gezet op weg naar verandering en wordt het alleen maar erger.
De piekergedachte ‘Hoe krijg ik meer rust in mijn hoofd?’ spookt steeds vaker door je hoofd heen. En ineens ben je aan het piekeren over je gepieker.
Op deze website worden cookies gebruikt om ervoor te zorgen dat de website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, ga je er van uit dat je ermee instemt. meer informatie
Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.