Wie is Agnes

Waar het allemaal begon

Opgroeien op de boerderij

Lang geleden werd ik geboren als vijfde en jongste telg in een Katholiek boerengezin in het kleine gehucht De Meije. Mijn moeder is daar ook geboren en altijd blijven wonen. Mijn moeder was niet zo van de sociale contacten, waardoor alles zich vooral binnen het gezin afspeelde. Ik speelde veel en graag met mijn zus die een jaar ouder was. We waren veel buiten. Ik was een echt buitenkind. Bramen plukken, met de hond dollen, helpen met de koeien, ravotten in het hooi en een gangenstelsel maken door de hooibalen. En natuurlijk: elke winter schaatsen. Dat doe ik nog steeds graag, al is het nu skaten geworden.

Mijn ouders waren eenvoudige boerenmensen, waarvan alle vijf de kinderen goed konden leren. Daar waren ze erg trots op. De manier waarop ze over ons spraken tegen anderen, wakkerde prestatiedrang aan. Als kind voelde ik dat ik ‘gezien’ werd door goede cijfers. Mijn zus en ik werden vaak vergeleken met elkaar. Daardoor ontstond er ongemerkt een soort competitie tussen ons. Onbewust werd presteren een manier voor mij om gezien te worden door mijn ouders.

Leren vind ik leuk

Ik vond leren en kennis opdoen heel leuk (en nog steeds !). Echt willen begrijpen hoe iets in elkaar steekt. Na het vwo lag het in de lijn der verwachting dat ik, net als mijn broer en zus, naar de universiteit zou gaan, maar het liep iets anders.

Op de open dag van de HLO (Hoger Laboratorium Opleiding) zag ik een geprepareerd ratje liggen. Er werd verteld over proefdierkunde. En, boem! Dat intrigeerde me enorm! Dit was het moment waarop ik ineens wist: dit is wat ik wil gaan doen! Ik wil het onderzoek in, als laboratoriumanaliste ☺.

Het laatste jaar van de HLO was een stagejaar. Vanbinnen voelde ik een verlangen om in het buitenland stage te doen, vooral om mijn Engels te verbeteren. Maar er was nog een reden: ik woonde nog thuis, had al een paar jaar een vriend en dacht: ‘Als ik dit niet doe, ga ik vanuit mijn ouderlijk huis samenwonen en is het meteen huisje-boompje-beestje.’

Naar het buitenland

Er kwam een mogelijkheid in Straatsburg. Ik had geen idee waar dat lag! Frankrijk dus, niet echt een land om je Engels te verbeteren. Maar ik kende het land al een beetje. Ik ging sinds een paar jaar in de zomer op vakantie met de tent naar Frankrijk. Een mooi en warm land vond ik het. Dus…waarom niet?

Iedereen zei tegen me dat ik het niet moest doen. Ik was best een beetje blue. Wat moet zo’n boerderij meisje nou in het buitenland, kreeg ik te horen. Mijn man, destijds vriend, moedigde me aan. En…. Ik ben gegaan! Retespannend vond ik het. Alles zelf regelen terwijl ik nog best wel wereldvreemd was. De eerste dagen in Straatsburg voelde ik me heel alleen. Waar was ik in godsnaam aan begonnen? Maar, ik heb een superleuke tijd gehad. Had het voor geen goud willen missen! Het heeft me heel goed gedaan voor mijn zelfontwikkeling. Mijn verlangen volgen, ondanks wat de buitenwereld vindt, bracht mij echt een stap verder!

Mijn wetenschappelijke carrière

Daar in Frankrijk, in 1994, is mijn wetenschappelijke carrière begonnen als stagiaire. Mijn eerste baan als laboratoriumanaliste was op het NKI (Nederlands Kanker Instituut). Daarna werkte ik een jaar bij Hematologie in het UMCU, waar ik voelde ‘Ik wil mijn éigen onderzoeksproject leiden.’

Dus, de stoute schoenen aangetrokken en op een dag solliciteerde ik naar een promotieplaats voor OIO (onderzoeker in opleiding), afdeling Pathologie in het LUMC in Leiden. En zowaar: ik werd aangenomen, zelfs zonder universitaire vooropleiding. Ik deed promotieonderzoek naar het gen Cortactine, dat betrokken is bij borstkanker, en in 2006 ben ik gepromoveerd. Ik was zo trots dat ik dat bereikt had!

Daarna vervulde ik twee postdoc posities met als doel: mijn carrière in de wetenschap verder doorbouwen. Proeven doen in het laboratorium en analyseren vond ik altijd erg leuk. Dit kwam door de precisie die ermee gepaard ging en de nieuwsgierigheid van wat er uit zo’n experiment zou komen.

Maar gedurende het proces om hogerop te klimmen op weg naar onderzoeksgroepsleider, ontdekte ik dat daar mijn toekomst pad niet zou liggen. Het idee van een groep leiden, en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken, maakte me onzeker. Projecten schrijven en veel achter de computer zitten, daar liep ik niet zo warm voor. En, ik miste iets, merkte ik. Als wetenschapper deed ik basaal werk wat ver van de patiënten vandaan stond. Dat gaf me steeds minder voldoening. Ik wilde concreet iets betekenen voor anderen.

Carrière switch naar psycholoog

Mijn altijd al wel aanwezige nieuwsgierigheid naar gedrag en beweegredenen van mensen groeide. Steeds meer kreeg ik de wens om iets anders te gaan doen. Maar wat? Door een coachingstraject ontdekte ik het: ik wilde psycholoog worden! Als een sprong in het diepe besloot ik om psychologie te gaan studeren. Daar zat ik dan, als 37-jarige tussen de 18-tot-20-jarigen in de collegezaal van de Universiteit Utrecht. Wat een heerlijke tijd was dat. Heerlijk om weer te gaan studeren, nieuwe kennis op te doen en mezelf te ontwikkelen op een heel ander vlak.

Zo leuk en inspirerend vond ik het, dat ik zelfs Cum Laude ben afgestudeerd voor de Bachelor Klinische en Gezondheidspsychologie. Na een Masterstage jaar was ik dan echt basispsycholoog. Trots was ik, dat me dat allemaal gelukt is, naast een gezin met drie jonge kinderen.

Werken als psycholoog en wandelcoach

Afgestudeerd als basispsycholoog en op zoek naar een baan, kwam wandelcoaching op mijn pad. Ik wist niet dat het bestond en dat je dus ook buiten gesprekken kan voeren. Geweldig vond ik dat. Ik heb de wandelcoachopleiding met veel plezier gedaan en van daaruit ben ik mijn eigen bedrijf gestart.

Tijdens het werken met een proefklant die struggelde met piekeren, ontdekte ik mijn niche: piekeraars! En zo is De Piekerspecialist geboren. Mijn piekerklanten begeleid ik naar meer rust in hun hoofd en lijf. Wanneer er meer rust is, komt er ruimte om jezelf te ontdekken. Wie ben ik? Kan ik vanuit zelfvertrouwen mijn keuzes maken en mag ik oké zijn met wie ik ben zoals ik ben? Het is zo helend als mensen ervaren en ontdekken dat ze niet anders hoeven te zijn of te doen. Dat is een vaak gehoorde belemmerende gedachte: ‘Ik doe het niet goed genoeg’, of erger: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Als je dergelijke gedachten kan loslaten, dan ligt er een wereld voor je open. En, gedachten loslaten kun je leren, je moet alleen weten hoe!

En daar help ik je heel graag bij!

Opleidingen en werkervaring

2020 – 2021 Ondernemersopleiding, post-HBO bij Zakelijk Succes Academy
2019 – 2020 Trainersopleiding Trainen met Ziel en Zakelijkheid, post-HBO bij Blankestijn en Partners

2018 Retraite De kracht van Kwetsbaarheid, middels Voice Dialogue bij Het Balkon
2018 Training Coachen met Voice Dialogue bij Het Balkon
2018 Marketing voor wandelcoaches
2018 Wandelcoaching voor groepen
2015 Wandelcoachopleiding, post-HBO opleiding bij Het Coach Bureau, Utrecht.

2015 MAMS, Mentaliseren, Accepteren, Moduleren Systeem
2015 LMBT, Lichaamsgericht Mentalisatie Bevorderende Therapie
2015 EHBS, Eerste Hulp bij Suïcidaliteit
2014 BAPD, Basisaantekening Psychodiagnostiek bij Altrecht in Zeist

2013 – 2014 Master Klinische en Gezondheidspsychologie, Universiteit Utrecht
Stage psycholoog in opleiding bij Altrecht Eetstoornissen Rintveld in Zeist

2010 – 2013 Bachelor Klinische en Gezondheidspsychologie (Cum Laude), Universiteit Utrecht
1998 – 2004 PhD, Doctor in de Geneeskunde, Universiteit Leiden (bul 29-3-2006)
1991 – 1995 Hoger Laboratorium Onderwijs (HLO), Utrecht, richting Zoölogie
1985 – 1991 VWO, Woerden

als postdoc/wetenschappelijk onderzoeker
2006 – 2010
In dienst van Drug Discovery Factory B.V. (DDF) te Bussum, en gedetacheerd bij de afdeling Celbiologie, Divisie Biomedische Genetica, UMCU, Utrecht. Co-promotor van Ana Almeida Da Silva, gepromoveerd op 30-9-2011.
2004 – 2006 Afdeling Neuromedische Genetica, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN), Amsterdam.

als promovendus
Gepromoveerd op 29 maart 2006. Titel proefschrift: ‘Cortactin couples dynamic actin networks to cell migration and breast cancer’. Promotieproject uitgevoerd op 2 locaties:
2001-2004: Afdeling Cellulaire Biochemie, Nederlands Kanker Instituut (NKI), Amsterdam
1998-2001: Afdeling Pathologie, Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden

als research analist
1997 – 1998
Vakgroep Hematologie, Faculteit Geneeskunde, Universiteit Utrecht, Utrecht
1995 – 1997
Afdeling Moleculaire Carcinogenese, Nederlands Kanker Instituut, Amsterdam
1994 – 1995
Laboratoire de Zoölogie, Straatsburg (Frankrijk).

2015-heden: Eigen praktijk: De Piekerspecialist, psycholoog, wandelcoach en trainer. Mensen die veel piekeren begeleiden naar rust in hoofd en lijf door middel van coaching in de natuur. Ik maak o.a. gebruik van de kracht van de natuur, oplossingsgerichte coaching en (meta-)cognitieve gedragstherapie specifiek tegen piekeren, Acceptance Commitment Therapie, mindfulness en Voice Dialogue.

2020-2021: Training ‘Get more success with less stress’ ontwikkeld en gegeven aan Promovendi/Post-docs in het wetenschappelijk onderzoek.

2017-2021: Als psycholoog aangesloten bij PsyNed (Psychologen Nederland). Behandeling volwassenen met psychische klachten, o.a. (faal)angst, burn-out, stress, piekeren, rouw, depressie, werk-, persoonlijke, of relatie-gerelateerde problematiek, zingevingsvragen en omgaan met de gevolgen van kanker.

2016 – 2020: Freelance Wandelcoach bij Aliantis. Begeleiding van mensen met werkstress gedurende een kort en intensief programma van 8 wandelingen in 4 weken, gericht op werkstress reductie en gezond werken, o.a. gebaseerd op mindfulness,

2016- 2020: Freelancer bij Het Coach Bureau. Reflectieverslagen van feedback voorzien. Co-trainer bij de wandelcoachopleiding. Individuele coachsessies met deelnemers met vragen in het kader van een stap maken in het opzetten van hun eigen wandelcoachbedrijf of persoonlijke vragen.

2014-2015: Basispsycholoog bij Altrecht Eikenboom Psychosomatiek in Zeist. Uitvoeren van intakegesprekken, anamneses, systeemgesprekken en adviesgesprekken bij patiënten met ernstige psychosomatische problematiek. Er werd vraaggestuurd gewerkt volgens het biopsychosociale model.

Op deze website worden cookies gebruikt om ervoor te zorgen dat de website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, ga je er van uit dat je ermee instemt. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten