Navigatie Blog
emotionele schade bij watsapp fraude
Persoonlijk verhaal

Emotionele schade bij fraude en oplichting

WhatsApp-fraude

Een WhatsApp-bericht van een familielid met het verzoek even geld voor te schieten kan ineens een heel andere wending krijgen. Het aantal WhatsApp-fraude gevallen is in de afgelopen weken door de coronacrisis schrikbarend toegenomen. De financiële schade kan oplopen tot duizenden euro’s.
Daarnaast is er ook emotionele en psychische schade. Misbruikt van vertrouwen is pijnlijk. Het gevoel van schaamte, schuld en machteloosheid kan heel groot zijn. Het piekeren (‘Had ik maar…’) kan enorme vormen aannemen, evenals angst en stress. De psychische gevolgen van oplichting en hoe hiermee om te gaan, zijn onderbelicht.

Lees hieronder mijn persoonlijk waargebeurd verhaal.
Met 4 bruikbare TIPS om het piekeren te verminderen en om te gaan met de heftige emoties.

 

Telefoontje

Indringend gaat mijn telefoon. Mijn man belt me, zie ik. Ik neem op. ‘Heb je even’, klinkt het aan de andere kant van de lijn. De serieuze toon is me niet ontgaan. In een flits van een seconde gaat er een golf van angst door me heen. Wat bedoelt hij? Dit is zó niet zijn tekst. Er is vast iets ergs gebeurd, bedenk ik mij. En terwijl die woorden tot mij doordringen zeg ik: ‘Ja, ik heb even’. Plompverloren zegt hij: ‘Ik ben opgelicht’. Een mengeling van boosheid en schaamte klinken door in zijn stem. Zijn woorden galmen na in mijn hoofd. Een tweede en veel sterkere golf van een mengeling van onaangename gevoelens gaan door mijn hele lijf heen. ‘Wat? Hoe? Wanneer?’, weet ik uit te brengen. ‘Luister even’, zegt hij. En hij begint te vertellen op de manier zoals ik hem ken: kort, krachtig en feitelijk. Ik heb moeite met luisteren, merk ik. ‘Hoeveel?’ zeg ik. Totaal 3000 euro is het korte antwoord. 3000 euro?! Ik val stil. Verbijsterd ben ik. ‘Hoe…?’, stamel ik. En ja, het lukt me nu om te luisteren. Ik hoor het verhaal. Ik voel en merk ook wat het met hem doet en ook wat het met mij doet. Ik kan me heel goed inleven. ‘Stom, stom, hoe heb ik dit kunnen doen….? Had ik maar….’
En ja, hij had een onderbuikgevoel… Potverdorie!

 

De avond ervoor… Naïef of te goed van vertrouwen?

Na het avond eten was mijn man ineens ongewoon druk met het regelen van een dringende betaling. Hij had een WhatsAppje van zijn zus gehad. Ze had een nieuw telefoonnummer en moest die avond een betaling via telebankieren doen, maar dat lukte maar niet; de website van de bank lag eruit. Het was dringend. Het kon alleen vandaag nog want de betalingstermijn verliep. Ik luisterde met een half oor naar hem. We zouden samen een rondje gaan wandelen, en dit kwam er ineens tussendoor. Hij probeerde het snel af te handelen. Hij belde zijn zus, maar dat lukte niet. Zijn zus en zwager zijn met een verbouwing in hun nieuwe huis bezig. Best begrijpelijk dat er iets betaald moest worden. Mijn man heeft een goed hart en is heel welwillend om te helpen. Hij belde zijn zus nog een keer, wilde het wel even horen. Hij heeft zijn zus wel 6 keer geprobeerd te bellen… met het nieuwe telefoonnummer. En ondertussen werd er geappt over en weer. Er was een vaag onderbuikgevoel. Een paar dingen heeft hij gecheckt. Hij stond op het punt om hun vaste telefoon te bellen, en werd weer afgeleid door een WhatsAppje: het was dringend. Of er nog een bedrag bij kon. En gek genoeg, er ging geen lampje bij hem branden. Hij heeft ook niet overlegd met mij. Het vage onderbuikgevoel werd verder naar achteren geduwd door de tijdsdruk en dringendheid. Vervolgens heeft hij de twee bedragen overgemaakt. Afgehandeld.

 

Wandelen

We zijn gaan wandelen. Ik vroeg: ‘Waar ging dat nu over? Wat moest je zus zo snel ineens betalen?’ Hij wist het niet precies. Maar ach, het was heel goed mogelijk. Ze zitten in een verbouwing. Dus een grote aankoop was niet ondenkbaar. ‘Heb je haar uiteindelijk nog aan de lijn gehad?’ Nee, dat niet, hij vertelde over zijn pogingen om haar te bereiken. Zijn vertrouwen in haar was volkomen. We dachten er verder niet meer over na, en liepen een heerlijk rondje in de warme avondzon….

 

Met beide voeten ingetrapt

De volgende ochtend vroeg komt mijn man zijn zus tegen bij de verbouwing. ‘Goh, doet je nieuwe telefoonnummer het weer?’, vraagt hij, en zegt daarbij dat hij het geld voor haar heeft overgemaakt. En zij… ze kijkt hem onbegrijpelijk aan. Ze heeft geen nieuw telefoonnummer, en ook niet gevraagd om geld over te maken. Plotseling viel het kwartje. Opgelicht via WhatsApp-fraude! Dat gevoel, op dat moment, is onbeschrijfelijk. ‘Dom, dom, dom. Hoe had ik zo stom kunnen zijn! Dit heb ik een paar maanden geleden eerder bij Radar op televisie gezien. En ook banken waarschuwen er weleens voor. Jeetje! Hoe kán het dat ik daar ingetrapt ben!’

 

Hoofd op volle toeren

Vanuit het niets draaide zijn hoofd ineens op volle toeren. De bank bellen. Politie bellen, aangifte doen. Mijn vrouw bellen. En vooral: terugdenken hoe het zo gekomen is? Waar is het misgegaan? En in die reconstructie in zijn hoofd, en later samen nog eens, zijn er meerdere verdachte momenten geweest. Wel een stuk of 6 triggers tijdens het WhatsAppen die niet helemaal pluis waren. Door de tijdsdruk die werd opgelegd en zijn volledige vertrouwen in zijn zus, zijn deze aanwijzingen genegeerd. Ook zijn onderbuikgevoel heeft hij genegeerd. Mijn man, die zorgvuldig en oplettend is en nooit zomaar onverwacht geld uitgeeft, is hier ingestonken. Ik snap er helemaal niets van. Hoe kan dat!? ik vraag het hem, en hij wordt geïrriteerd door mij. Hij snapt het zelf ook niet. Onbegrijpelijk. Zo voelt het dus, om opgelicht te zijn. Het voelt enorm klote…..continu, door je hele lijf en je blijft er aan terug denken.

 

Piekeren

’s Avonds in bed is hij stil en ziet er nogal terneergeslagen uit. Continu terugdenken. Het hele scenario steeds aflopen in zijn hoofd. Had ik nou… Hoe kan het nou… Wat als…. Stel dat….
‘Dit is piekeren’, zeg ik. Ik doe het ook, merk ik. Ik pieker met hem mee. Waarom heb ik die avond niet doorgevraagd? Ook ik had er eventjes een ongewoon gevoel bij. Wat als ik nu met meer aandacht had doorgevraagd waarom zijn zus op stel en sprong ineens deze betaling moest doen? En hoezo gaat hij dat doen zonder haar, of haar man te hebben gesproken? Wat als…. . Pfff. Ik verzink in mijn eigen gedachten.
Hij kijkt me aan. Mijn man. Altijd de rust zelve. Maakt zich niet druk. Begrijpt eigenlijk niet dat mensen piekeren. En ik, ik coach mensen in het ont-piekeren. Ik herken het proces meteen bij hem en bij mezelf. En ik weet ook dat deze manier van denken hem en mij geen steek verder gaat helpen. Wat gebeurd is, kun je niet meer terugdraaien. Het voelt enorm rot. En door het vele piekeren probeer je tot een antwoord te komen waarom het zo gelopen is en vooral: wat je had móeten doen… Want áls je het begrijpt, dan kan het nare gevoel afnemen. Maar nee, er komt geen antwoord. Het blijft onbegrijpelijk dat hij dat geld heeft overgemaakt en niet naar zijn onderbuik signalen heeft geluisterd.

 

Wat kun je wél doen?

1) Je emotionele wonden likken. De nederlaag verwerken op emotioneel vlak. Voelen wat dit met je doet. Écht voelen. Dit nare gevoel, hoe voelt dat in je lijf? In je buik, je keel? Welk gevoel is dit? Schaamte, boosheid, machteloosheid, een mengeling? Au, dit zijn pijnlijke gevoelens. En toch is het belangrijk voor de verwerking om ze te erkennen. Je pijn te verdragen en te doorvoelen. Als je je wonden likt, helen ze sneller en ben je sneller van je pijn af.

2) Constructief denken. Zoeken naar een manier om van deze huidige nare situatie nog het beste te maken. Hiervoor is informatie nodig. Informatie die bijdraagt aan inzicht verkrijgen in de huidige situatie, in het probleem en de factoren die daaraan bijdragen. En informatie verkrijgen over manieren voor de best mogelijke uitkomst. In dit frauduleuze geval: kunnen we achterhalen wie hier achter zit? Kan de bank het geld terug laten boeken? Kan de rechtsbijstandverzekering iets betekenen?

3) Creëer helpende gedachten, en geef geen aandacht aan je niet-helpende gedachten. Piekeren heeft de neiging om negatieve gedachten steeds te herhalen. ‘Hoe had ik zo stom kunnen zijn’. ‘Wat als ik … had gedaan?’ ‘Anderen zullen me wel een sukkel vinden’. ‘Tjee, wat ik allemaal met dat geldbedrag had kunnen doen…’. Dergelijke gedachten helpen niet om je er minder rot onder te voelen en dragen ook niet bij aan mogelijke oplossingen.
Beter is om jezelf toe te staan realistischer te denken en milder over jezelf te denken. Je bent niet de enige die dit overkomt. Je bent ook niet de schuldige, je bent namelijk onder valse voorwendselen misleid door de oplichter. Bijzonder hoeveel je je zus vertrouwt en wat je spontaan voor haar wilt doen. Het is maar geld, gelukkig ben je nog gewoon gezond. Dergelijke gedachten helpen je om anders naar de situatie te kijken en om uit het nare gevoel te komen.

4) Deel je verhaal. Door het verhaal te delen met anderen, je naaste, valt er een last van je schouders. Je hoeft deze last letterlijk niet in je eentje te dragen. De ander kan je helpen ruimte te maken voor het nare gevoel. Jou onder woorden laten brengen wat je voelt. Jou het gevoel geven dat je er mag zijn, ook met deze nare gevoelens en met deze nare situatie. Samen zoeken naar zinvolle vervolgstappen die je nog zou kunnen zetten. Samen realistische en helpende gedachten bedenken. Het perspectief verbreden. Wat kunnen we van deze situatie leren? Mild en lief zijn voor elkaar.
En weet je, het delen van moeilijke situaties, je kwetsbaar opstellen, draagt bij aan verbinding met elkaar. Een fijne bijwerking van een nare situatie.

 

Loslaten

Samen hebben we deze 4 stappen doorlopen, mijn man en ik. Het werkt. Écht. Het heeft enige tijd nodig, maar niet per sé veel tijd. Het helpt om je te realiseren dat er soms geen andere oplossing is dan te accepteren dat dit je overkomen is, dat je op iets geen of nauwelijks greep hebt en het ‘t beste is om het los te laten, om vandaaruit weer verder te kunnen.

U kunt deze blog delen op;

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Last van piekeren? De Piekerspecialist begeleidt je naar rust in je hoofd en lijf

Meer weten over minder piekeren?

Bekijk hier mijn aanbod

Vragen? Neem gerust contact met me op.

Gerelateerde blogs

Op deze website worden cookies gebruikt om ervoor te zorgen dat de website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, ga je er van uit dat je ermee instemt. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten