Van piekeren naar rust in je hoofd

Delen mag!

D.J. is een vrouw van middelbare leeftijd, is getrouwd en heeft kinderen. Ze liep vast in haar leven, was zichzelf kwijtgeraakt, liep zichzelf voortdurend voorbij. Veel piekeren, twijfelen, onrustig en onzeker voelen, moeite in de omgang met dominante mensen en niet goed voor zichzelf durven opkomen. Lees hier haar verhaal, over twijfels, inzichten en stappen vooruit.

 

Storm in mijn hoofd

Een gevoel van onrust, gedachtes die als een storm door mijn hoofd raasden en weinig energie. Ik twijfelde over van alles en nog wat. Normaal ben ik positief en vrolijk. Waar was die kant van mezelf gebleven? Het lukte me niet meer om grip op mijn gedachtes te krijgen en rust te vinden. Ik realiseerde me dat ik de afgelopen 1,5 jaar steeds een stukje verder van mezelf was afgeraakt en mezelf voorbijliep. Dit kon zo niet langer…

Van afstandelijk beeldbellen naar persoonlijk contact

Het kostte me moeite om daadwerkelijk de stap te zetten naar het zoeken van hulp. Moet je niet compleet uitgeschakeld zijn voordat je hulp zoekt? Accepteren dat het niet goed met me ging was een begin. En waar kun je dan het beste heen? Ik had geen idee. Ik kwam in de reguliere zorg (GGZ) bij een online psycholoog. De therapie sloot totaal niet aan. Het beeldbellen vond ik afstandelijk, ik kreeg een stempel en een standaardtherapie. Het voelde bureaucratisch. Ik voelde me verdrietig. Ik had eindelijk de stap gezet om hulp te zoeken, maar voelde me alleen maar ellendiger. Ik besloot te stoppen met de online psycholoog. Maar wat nu?
Een vriendin vertelde me over haar ervaringen met Agnes. Een wandelcoach? Wow, dat klonk als een verademing! Van afstandelijk beeldbellen naar echt persoonlijk contact door samen te wandelen in de natuur.

Stip aan de horizon

Het idee om met mezelf aan de slag te gaan voelde goed. Ik wist heel goed waar ik graag aan wilde werken. Ik wilde me weer in mijn kracht voelen, rust in mijn hoofd en weer kunnen genieten. Mezelf zekerder voelen, meer voor mezelf kiezen en nee durven zeggen zonder schuldgevoel. Beter kunnen omgaan met dominante mensen en een betere balans vinden in mijn perfectionisme. Ehm tsja, ik weet het, het was een behoorlijk lijstje.

Rust in mijn hoofd

Vanaf het eerste moment voelde het met Agnes heel prettig en persoonlijk. De eerste wandeling had direct veel impact. Ik weet nog dat ik heel gefrustreerd was aan het begin van de wandeling over de online therapie waar ik mee gestopt was. Agnes vroeg me op een bepaald punt die gedachtes te laten liggen. Ze liet mij tijdens de wandeling ervaren dat mijn gedachtes en frustraties weg gingen door mijn aandacht op mijn zintuigen te richten. Een tijdje om me heen kijken naar de prachtige bloemen of luisteren naar de geluiden dichtbij en ver weg, het werd rustig in mijn hoofd. Wat een eye opener! En wat heerlijk die rust in mijn hoofd! En ook geweldig hoe de natuur hierbij helpt.

Maatwerk

Wat ik fijn vond was dat ik geen stempel (diagnose) kreeg en ook geen standaardtherapie programma. Aan het begin van iedere wandeling vroeg Agnes wat ik wilde bespreken. Echt maatwerk en gericht op mijn behoeftes en dilemma’s waar ik op dat moment mee worstelde. Ook voelde ik me vrij om mijn gedachtes te delen met haar, ik durfde me kwetsbaar op te stellen en open te zijn. Agnes oordeelde nooit. Het voelde laagdrempelig. Naast hele serieuze gesprekken was er ook veel humor en was het gezellig. En na iedere wandeling, kreeg ik een uitgebreide mail met de onderwerpen en inzichten die we besproken hadden.

Lessons learned

Agnes liet me een breder perspectief zien, bijvoorbeeld dat van dominante mensen. En dat hetgeen waar je je aan stoort bij anderen eigenlijk veel zegt over jezelf. Ze leerde me dat je altijd een keuze hebt. Dat je van een afstand je gedachtes kunt bekijken. Ik zag in dat aannames mij belemmerden om nee te durven zeggen. En ze leerde me milder voor mezelf te zijn. Ik vertelde over een ervaring die ik had en zij liet me zien hoe ik dezelfde ervaring ook positief kon zien. Zij focuste op wat goed ging en waar ik goed in ben. De twijfels gingen weg en ik voelde me weer steeds dichter bij mezelf.

Verandering in grote stappen

Agnes vertelde me: ‘Verandering gaat in kleine stapjes’. Maar voor mij voelde de wandelingen als veranderingen in grote stappen. In maar vier wandelingen had ik zo ongelofelijk veel inzichten gekregen en geëxperimenteerd met nieuwe dingen. En ja, alles van mijn (ietwat lange) lijst was besproken! Ongelofelijk dat ik eindelijk verder kwam na zo lang vastgelopen te zijn tegen dezelfde dingen.

Goed wandelvoornemen

Ik kijk terug op hele waardevolle wandelingen met Agnes door de natuur. Ik voel me weer vrolijk en in mijn kracht. Heb een andere baan gevonden die veel beter bij me past. Ondanks dat het afgelopen jaar heel zwaar was, heb ik veel geleerd. En ik kan daardoor nu extra genieten. Soms lees ik de mails terug van de wandelingen. En ik heb een goed voornemen… Als ik in de toekomst struggle met iets, dan bel ik Agnes voor een wandeling. Een meer dan waardevolle investering in jezelf.

 

Last van piekeren?
Wellicht is het anti-pieker wandelcoachtraject iets voor jou?
Kijk voor meer informatie of een gratis intake gesprek.
Neem gerust contact met me op.
Wil je weten wat wandelen met de Piekerspecialist jou nog meer op kan opleveren?
Wil je weten wat wandelcoaching is?

rododendron

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.